Programma

Herstelondersteunende cursussen

Binnen de Herstelacademie Roermond is het mogelijk om herstelondersteunende cursussen te volgen. Het delen van ervaringen staat hierin centraal. In deze cursussen leer je over jezelf, jouw kwetsbaarheid en jouw herstelproces. Daarnaast leer je ook van de herstelprocessen van anderen.

WRAP (Wellness Recovery Action Plan)

In de ‘WRAP’ leer je om weer de baas te zijn over je eigen leven. Je ontwikkelt als het ware een gereedschapskist om je goed te voelen.


Herstellen doe jezelf

‘Herstellen doe jezelf’ richt zich op het vergroten van iemands kennis over herstel en welke invloed je kunt hebben op je eigen herstelproces.


Werken met eigen ervaring

Als je de cursus ‘Herstellen doe je zelf’ hebt gevolgd en grip hebt op je eigen herstelproces, dan kun je de cursus ‘Werken met eigen ervaring’ doen. Hierin leer je hoe je jouw leerproces kunt inzetten om anderen te ondersteunen.

Bekijk het actuele aanbod:

Meld je nu aan:

Herstelondersteunende groepsactiviteiten

De Herstelacademie biedt daarnaast korte activiteiten en workshops met een herstelondersteunend karakter zoals een herstelwandeling of een groepsmeditatie.

Herstelgroep

Herstel is werken aan datgene dat voor jou belangrijk is. Het is zorgen dat je weer hoop en zin creëert en moed verzamelt om een volgende stap te zetten. In een herstelgroep wissel je ervaringen uit en leer je van elkaar. Niet alleen over wat er mis ging, maar ook over nieuwe oplossingen. Je steunt elkaar en vooral: je ontdekt dat je niet de enige bent. In een herstelgroep moedigen de deelnemers elkaar aan om stapje voor stapje grip te krijgen op je leven en de regie te pakken. Dit doen we aan de hand van het bieden van een luisterend oor, tips en handvaten, een klankbord vormen en een bron van hoop en (h)erkenning. De deelnemers hebben zelf de regie, bepalen het thema, wanneer zij aansluiten en wat zij delen.


Psy café

Vanuit de Herstelacademie wordt vier keer per jaar het Psy café georganiseerd. In het Psy cafe vinden thema-avonden plaats voor mensen met psychische klachten, hun naasten, professionals en ieder ander die zich betrokken voelt bij het thema. Mensen delen in het Psy café ervaringen en tips en leren van elkaar. Het Psy café heeft een vast programma. Er is een professionele spreker die het thema toelicht. Daarna vertelt een (ex) cliënt iets over het thema uit eigen ervaring. Vanzelfsprekend is er veel gelegenheid tot interactie met elkaar.


Steungroep Over leven

Praten over suïcidaliteit is een eerste stap is naar hulp en herstel.

Heb jij behoefte om te praten met mensen die hetzelfde als jij meemaken? Ben je op zoek naar (h)erkenning, begrip en naar handvatten om het leven weer aan te kunnen? Dan is deze steungroep iets voor jou!

Het delen van je verhaal, je gedachten en je gevoelens is een belangrijk onderdeel van jouw herstelproces. Ervaringsdeskundigen weten uit eigen ervaring dat het praten over je gedachten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt erg prettig is. Het geeft herkenning en begrip en zorgt ervoor dat je je niet de enige voelt. Onze ervaringsdeskundigen zijn opgeleid ervaringskennis in te zetten en ene steungroep te faciliteren. 

De steungroep ‘Over leven’ bestaat uit maximaal 6 deelnemers, duurt 1,5 uur en vindt om de week plaats in Roermond.

Kosten

Deelname aan trainingen en andere activiteiten van de Herstelacademie is kosteloos en toegankelijk voor alle inwoners van Roermond.

Geïnteresseerd? Onder Agenda vind je het actuele aanbod.